Innovasjon til kraftlinjer

Kraftlinjer merket med «ballonger» for å bli mer synlige

Tidligere ble master merket med refleksskilt av metall.

– De kan være tunge å transportere opp i masten og må festes mekanisk. Det tar ganske enkelt lang tid, og dessuten kan skiltene utgjøre en fare om de faller ned – på grunn av vekten, sier prosjektingeniør Per-Arne Hauglund i Omexom Norge.

Sammen med kollega Pål Hystad ved Omexoms mekaniske verksted begynte Hauglund å klekke ut ideen til et forbedret merkeprodukt som er enklere og veier mindre.

– Statnett utlyste en idékonkurranse i 2016. Det ga oss et puff i ryggen til å komme i gang med ideen vår om en enklere løsning i plast med magneter som gjør den enklere å montere. Det sparer tid, og er heller ikke et ledende materiale som merkeskilt av metall. Andre i markedet har forsøkt med merkeprodukter som benytter tape som festeanordning – med liten suksess på grunn av fuktighet og lang monteringstid, sier Hauglund.

For å utvikle ideen og produktet har Hauglund og Hystad brukt lokal kompetanse i Østfold. Espen Auensen i Eker Design har vært involvert i utformingen, og har bidratt med 3D-visualisering av dreneringskanaler på baksiden av merkeskinnene for å bli kvitt vann fra kondensering.

Produktet blir støpt og montert lokalt i Østfold.

Omexom Norges magnetskinner har vært gjennom omfattende tester for å oppfylle kravspesifikasjonen som Statnett har utarbeidet.

– Magnetskinnene har vært testet i klimakammer for UV, varme, kulde og fuktighet. De er også testet i vindtunnel for vindstyrke på over 50 meter i sekundet. Alt for å tilfredsstille kravet til levetid, sier Hauglund.

Prev Back to the list Next